Particle Therapy MasterClass: Ljubljana, Slovenia

Europe/Ljubljana
F7 (FMF)

F7

FMF

Jadranska 19, 1000 Ljubljana
Description

»International Masterclasses« iz fizike osnovnih delcev se organizirajo že vrsto let in so načeloma namenjeni dijakom, omogočajo pa spoznavanje fizike osnovnih delcev. Organizacija poteka v okviru CERNa, v sodelovanju z drugimi raziskovalnimi centri po svetu

Letos bo prvič v Sloveniji organiziran Particle Therapy MasterClass, na katerem se bomo poučili o uporabi fizike delcev pri zdravljenju raka. Ker gre za prvo organizacijo tovrstnega dogodka v Sloveniji, je dogodek odprt tako za dijake, kot za študente prve stopnje.

Na dogodku se bomo poučili o raku, o načinih zdravljenja raka in o radioterapiji kot enem od uveljavljenih načinov za zdravljenje raka. Nadalje se bomo posvetili radioterapiji z ioni (protoni, ogljikovimi ioni), ki predstavlja eno izmed naprednih oblik radioterapije, in hkrati lep primer, kako lahko znanje in tehnologija, ki sta bila razvita za raziskave v fiziki osnovnih delcev, najde svojo uporabo v povsem nepovezanem področju - v medicini.

V okviru tega dogodka bomo obdelali teoretične osnove radioterapije in planiranja radioterapije. Poleg tega se boste preizkusili tudi v praktičnem planiranju radioterapije s pomočjo ustreznega računalniškega orodja.

Vabimo te, da se udeležiš tega poučnega in zabavnega dogodka. Če ne bo kakšnih neljubih Covid presenečenj, bo dogodek izpeljan v živo v prostorih FMF. V nasprotnem primeru bo dogodek potekal virtualno po spletu.

 

Particle Therapy MasterClass glavna stran

Registration
Participants