Dnevi odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov ali Dnevi "exascale" računalništva

Europe/Ljubljana
Description

 

V oktobru bomo ponovno odprli vrata najzmogljivejših slovenskih superračunalnikov - tudi EuroHPC Vega na Institutu informacijskih znanosti v Mariboru, ki ga uvrščamo med najzmogljivejše superračunalnike na svetu.

Z dnevi odprtih vrat želimo vsakemu, ki ga zanimata delovanje in uporaba zmogljivih računalnikov, od blizu pokazati tehnologijo in možnosti uporabe. Spoznali boste, kako Slovenija s svojim znanjem, vlaganjem v infrastrukturo in uporabo zmogljivih sistemov igra pomembno vlogo pri razvoju superračunalništva. Podrobneje bomo predstavili:

  • tehnologije in njene uporabe,
  • razvoj superračunalništva v Sloveniji,
  • kako se lahko naučite uporabljati superračunalnike in kako vam lahko pri tem pomagamo,
  • voden ogled superračunalnika.

Predstavitev traja približno eno uro.

Odprli bomo vrata superračunalniških centrov na različnih koncih Slovenije:

  • EuroHPC Vega na IZUM-u v Mariboru (zaradi velikega zanimanja bodo predstavitve potekale 17., 18. in 19. oktobra 2023),
  • Maister na Univerzi v Mariboru (predstavitve bodo potekale 16. oktobra 2023),
  • HPC Trdina na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu (predstavitve bodo potekale 16. oktobra 2023)
  • Arctur-2 v podjetju Arctur v Novi Gorici (predstavitve bodo potekale 13. oktobra 2023),
  • Ažmanov računski center na Kemijskem inštitutu, Hajdrihova 19, 1001 Ljubljana (predstavitve bodo potekale 16., 17. in 18. oktobra 2023),
  • superračunalniške gruče Akademske in raziskovalne mreže Slovenije ter Instituta Jožef Stefan na Teslovi ulici v Ljubljani (predstavitve bodo potekale 18. oktobra 2023).

Organizirali bomo tudi predstavitve in oglede za večje organizirane skupine (npr. razrede). Vsebino predstavitve bomo prilagodili glede na pričakovano znanje obiskovalcev. 

20. oktobra ob 10:00 bo potekala tudi spletna predstavitev za industrijo in podjetja: Superračunalniki za super izzive podjetij.

Vabimo vas, da si ogledate kratko video-predstavitev z obiska na IZUM-u iz leta 2021 ter lanskoletni posnetek spletne predstavitve primerov uporabe superračunalnikov.

Dneve odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov organiziramo okoli dneva "exascale" superračunalništva, ki je vsako leto 18. oktobra. "Exascale" računalniki so superračunalniki prihodnosti, ki bodo lahko izračunali najmanj 10^18 operacij s plavajočo vejico na sekundo (1 exaFLOPS).

Prijava

Vse tiste posameznike ali organizirane skupine (npr. šole), ki bi vas ogled zanimal, prosimo, da nam to čim prej sporočite prek obrazca za prijavo. Zaradi prostorskih omejitev bomo lahko sprejeli omejeno število obiskovalcev. V primeru prevelikega zanimanja bomo morali število prijav tudi omejiti.

 


Organized by

Fakulteta za računalništvo in informatiko, Univerza v Ljubljani

Registration
Interes za obisk enega od slovenskih superračunalniških centrov