Events

Varni v omrežju

by Maja Vreča (Arnes)

Europe/Ljubljana
A/2-A214 - Velika predavalnica (Jamova)

A/2-A214 - Velika predavalnica

Jamova

Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana
Description

Varni v omrežju

namensko izobraževanje za zaposlene na Institutu »Jožef Stefan«

Stare in nove nevarnosti ob novih medijih, delu od doma in virtualnem nasilju

Za začetek bomo osvežili razumevanje vsakdanjih nevarnosti, ki smo jim izpostavljeni ob uporabi omrežja na službenih računalnikih, telefonih, tablicah, zasebnih napravah ter ob vseh drugih pametnih napravah, ki so postale del našega dela in življenja. Vzeti si moramo čas, da osvežimo znanje o varni uporabi spletnih in internetnih storitev: ob tem se boste lahko znebili neprijetnega občutka, da ne veste, kje se pojavljajo nove nevarnosti, in vas zato vsak hip lahko doleti kaj neprijetnega. Osnovna digitalna higiena pa ni edina tema izobraževanja – danes je življenje v omrežju polno novih izzivov.

Računalniška pismenost vključuje tudi »novo« medijsko pismenost – razumeti moramo delovanje internetnega medijskega mehurčka in njegovega vpliva na družbo, hkrati pa se moramo zavedati, kako hitro lahko naši podatki uidejo in postanejo vaba za zlonamerne akterje. Izvedeli bomo, kaj prinašajo možnosti zlorabe velepodatkov, kako lahko razumemo svoj digitalni odtis, ki ga puščamo na spletu, in kaj to pomeni za našo varnost. Govorili bomo tudi o tem, kako se lahko vsaj deloma izognemo temu, da so vse naše aktivnosti vsak dan pod drobnogledom ponudnikov spletnih storitev in morda tudi zlikovcev, ki pridejo do njihovih baz.

Ker smo po uvedbi dela od doma v času vsi še bolj izpostavljeni digitalni komunikaciji, prekrivanju domačih in službenih omrežij ter dostopanju do podatkov, se moramo spopadati z novimi izzivi. Tudi naši domači in otroci, zaradi povečanja uporabe družabnih omrežji, igranje spletni iger in virtualnega nasilja, prinašajo v naš dom nova tveganja. Ali poznate smernice o varni uporabi zaslonov pri otrocih in najstnikih? Se morda sprašujete, kdaj in kako otrokom dovoliti samostojno uporabo spleta in naprav ter kako vedeti ali so pri tem varni? In ali so pri tem varne vaše naprave doma in v službi? Ali vas skrbi »virtualno« nasilje in nadlegovanje? »Online« nasilje je v porastu predvsem med otroki in mladostniki, pojavlja pa se tudi kot oblika nasilja na delovnem mestu. V naše življenje v omrežju vstopa kot del vsakdanje komunikacije, zato se moramo posvetiti tudi temu, kako ga preprečevati.

Nenazadnje tudi ne smemo pozabiti, da smo na internetu pravzaprav mi sami odgovorni uredniki vsebin, ki jih beremo. Brez razumevanja narave medija je to težka naloga, zato nas lahko zavedejo lažne konference, ponarejeni članki, replike spletnih strani ali razna zavajajoča sporočila. Zelo pomembno je, da znanja o varni uporabi omrežij in prepoznavanju zaupanja vrednih virov usvojimo vsi – še zlasti pa tisti med nami, ki lahko svoje znanje delijo v skupnosti.
 

Maja Vreča, dolgoletna sodelavka Centra za varnejši internet SAFE.SI, je od leta 1995 zaposlena na Akademski in raziskovalni mreži Slovenije (Arnes) in se vse odtlej ukvarja z uporabniki internetnega omrežja in povezanih tehnologij. Vodila je oddelek za podporo uporabnikom, v zadnjih letih pa se je osredotočila na področja varne rabe novih tehnologij. V okviru svojega dela pripravlja in vodi Arnesov odprti brezplačni spletni tečaj o varni rabi interneta in naprav za odrasle (MOST-V). Pripravila je spletni tečaj o varni rabi interneta (MOST-VO), ki je namenjen učencem druge in tretje triade OŠ, trenutno pa pripravlja še tečaj za srednješolce (MOST-VS). Pripravlja tudi video gradiva, piše članke in izvaja tematska predavanja za zelo različne publike – od otrok in najstnikov, do učiteljev, staršev, strokovnih delavcev ter skupin s specifičnimi zahtevami. Je tudi članica delovne skupine, ki je pripravila Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih.