3 March 2021
Institut Jožef Stefan
Europe/Ljubljana timezone

»International Masterclasses« iz fizike osnovnih delcev nudijo gimnazijcem enkratno priložnost, da se sami spoznajo s svetom kvarkov in leptonov, tako da izvedejo meritve na podatkih, zajetih pri eksperimentih v CERNu in drugih raziskovalnih centrih po svetu, da se srečajo s pravimi raziskovalci in se povežejo s svojimi vrstniki – dijaki iz drugih držav in z njimi pregledajo rezultate in izmenjajo mnenja.

Dijaki bodo na enodnevnem dogodku s predstavitvami in delavnico, kjer bodo uporabili podatke zajete z detektorjem Belle II, spoznavali osnovne delce in sile, ki delujejo med njimi. Dopoldne bomo raziskovalci z Inštituta Jožef Stefan v Ljubljani, Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru predstavili fiziko osnovnih delcev in detektorje, ki jih uporabljamo pri naših raziskavah.

Na virtualnem sprehodu si bomo ogledali notranjost detektorja Belle II, vmes pa bo obilo priložnosti za pogovor z raziskovalci, kako raziskujejo in kako preživljajo svoj čas na Japonskem.

Na popoldanski delavnici se bomo lotili iskanja neznanih kratkoživih delcev z uporabo podatkov, ki so bili zajeti z detektorjem Belle II na trkalniku KEKB, v inštitutu KEK v Cukubi na Japonskem. Po odkritjih se bomo skupaj z italijanskimi, francoskimi in nemškimi dijaki povezali s kontrolno sobo eksperimenta Belle II v video konferenco.

Vabimo te, da se udeležiš poučnega in zabavnega dogodka, ki bo letos zaradi epidemiloške situacije potekal po spletu.

Za udeležbo se registriraj na spletni strani https://indico.ijs.si/event/1189/registrations/364/

Slovenski razsikovalci pri eksperimentu Belle II

PS. Nekaj utrinkov z dogodka, ki je v živo potekal pred dvema letoma v Mariboru:
https://www.druga.si/utrinki/2018/delavnica-fizika-osnovnih-delcev/1683/

Starts
Ends
Europe/Ljubljana
Institut Jožef Stefan
Jamova cesta 39, Ljubljana
Surveys
There is an open survey.