28–30 Mar 2022
Dogodek bo potekal prek videokonferenčnega sistema Zoom.
Europe/Ljubljana timezone

Sodobni superračunalniki so zgrajeni iz številnih vozlišč z množico procesorjev in procesorskih jeder. Da bi strojno opremo znali dobro izkoristiti, moramo pripraviti programe tako, da se lahko izvajajo na več jedrih hkrati.

Na delavnici se bomo seznanili z arhitekturo sodobnih računalniških sistemov s skupnim pomnilnikom. Razpravljali bomo o procesih in nitih, opazovali obnašanje programov ter se spoprijeli z izzivi kot so zagotavljanje skladnosti podatkov, sinhronizacija, preprečevanje tveganih stanj in smrtni objem.

Programirali bomo v programskem jeziku C, programe pa bomo dopolnjevali z elementi, ki nam jih ponuja ogrodje OpenMP. Gre za industrijski standard, ki je vključen v večino prevajalnikov. Uspeh ogrodja temelji na sorazmerno preprosti uporabi in možnosti postopne paralelizacije obstoječih programov z minimalnimi spremembami kode.

Poleg tega se bomo naučili zaganjati programe na moderni računalniški gruči preko sistema Slurm. Pokazali bomo, kako dobro izkoristiti sistem s primerno izbiro vozlišč, procesorjev in jeder. Delavnica bo praktično usmerjena, z veliko sprotnimi vajami.

Med delavnico boste imeli dostop do moderne superračunalniške gruče. Koncepte, ki jih boste spoznali na delavnici, boste lahko s pridom uporabili tudi za pohitritev programov v vaših priljubljenih programskih jezikih.

Delavnica bo potekala v ponedeljek, 28. 3. 2022, in v sredo, 30. 3. 2022, od 13h do 16.30.

Več ...


Organizator


Predavatelj


Starts
Ends
Europe/Ljubljana
Dogodek bo potekal prek videokonferenčnega sistema Zoom.
Registration
Registration for this event is currently open.
Surveys
There is an open survey.