March 16, 2022
Institut Jožef Stefan
Europe/Ljubljana timezone

»International Masterclasses« iz fizike osnovnih delcev nudijo gimnazijcem enkratno priložnost, da se sami spoznajo s svetom kvarkov in leptonov, tako da izvedejo meritve na podatkih, zajetih pri eksperimentih v CERNu in drugih raziskovalnih centrih po svetu, da se srečajo s pravimi raziskovalci in se povežejo s svojimi vrstniki – dijaki iz drugih držav in z njimi pregledajo rezultate in izmenjajo mnenja.

Dijaki bodo na enodnevnem dogodku s predstavitvami in delavnico, kjer bodo uporabili podatke zajete z detektorjem Belle II, spoznavali osnovne delce in sile, ki delujejo med njimi. Dopoldne bomo raziskovalci z Inštituta Jožef Stefan v Ljubljani, Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru predstavili fiziko osnovnih delcev in detektorje, ki jih uporabljamo pri naših raziskavah.

Na virtualnem sprehodu si bomo ogledali notranjost detektorja Belle II, vmes pa bo obilo priložnosti za pogovor z raziskovalci, kako raziskujejo in kako preživljajo svoj čas na Japonskem.

Na popoldanski delavnici se bomo lotili iskanja neznanih kratkoživih delcev z uporabo podatkov, ki so bili zajeti z detektorjem Belle II na trkalniku KEKB, v inštitutu KEK v Cukubi na Japonskem. Po odkritjih se bomo skupaj z italijanskimi, francoskimi in nemškimi dijaki povezali s kontrolno sobo eksperimenta Belle II v video konferenco.

Vabimo te, da se udeležiš poučnega in zabavnega dogodka. Če bo le mogoče, bomo dogodek izpeljali v živo Institutu Jožef Stefan, če pa zaradi pandemije ne bo, bo dogodek potekal virtualno po spletu.

Za udeležbo se registriraj preko te povezave

Slovenski razsikovalci pri eksperimentu Belle II

PS. Nekaj utrinkov z dogodka, ki je v živo potekal pred tremi leti v Mariboru:
https://www.druga.si/utrinki/2018/delavnica-fizika-osnovnih-delcev/1683/

Starts
Ends
Europe/Ljubljana
Institut Jožef Stefan
predavalnica Mednarodne Podiplomske Šole
Jamova cesta 39, Ljubljana
Go to map
Surveys
There is an open survey.